Το ελαστικό είναι το μοναδικό σημείο επαφής ανάμεσα στο όχημα και το έδαφος.
Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διαφυλάσσετε την ποιότητα και τις επιδόσεις των ελαστικών σας. Γι' αυτό, συνιστάται να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφάλειας και τις συστάσεις προς τον χρήστη.
Η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες αυτές μπορεί να βλάψει τις επιδόσεις του οχήματος και να προκαλέσει προβλήματα χειρισμού ή και δυσλειτουργίες των ελαστικών που μπορεί να θέσουν την ασφάλεια του οδηγού και τρίτων σε κίνδυνο.
Τα ελαστικά που εξετάζονται τακτικά, διαρκούν περισσότερο.Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τα ελαστικά σας κάθε εβδομάδα για το βάθος σκαλίσματος και την κατάσταση του πέλματος, για τυχόν ζημιές στα πλευρά, για οποιοδήποτε σημάδι ανώμαλης φθοράς και δυο φορές το μήνα για την πίεσή τους. Εάν αμφιβάλλετε, ζητήστε τη συμβουλή εκπαιδευμένου ειδικού στα ελαστικά, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας πει εάν το ελαστικό είναι κατάλληλο για περαιτέρω χρήση.
Έξι λόγοι για να αλλάξετε τα ελαστικά σας
Καταλογογραφήσαμε, παρακάτω, τους έξι μείζονες λόγους που καθορίζουν πότε πρέπει σκεφτείτε σοβαρά ν' αλλάξετε τα ελαστικά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ελαστικό μπορεί να επισκευαστεί. Η επισκευή των ελαστικών Michelin πρέπει να ακολουθεί μετά από μια προσεκτική εξέταση όλων των επιφανειών του ελαστικού, εσωτερικά και εξωτερικά. από έναν εκπαιδευμένο ειδικό. Το ξεμοντάρισμα του ελαστικού από τον τροχό είναι ουσιώδες επειδή, κανονικά, η τυχόν εσωτερική φθορά δεν είναι ορατή από την εξωτερική πλευρά όσο το ελαστικό είναι πάνω στον τροχό.
1. Εάν το ελαστικό σας τρυπήσει
Τα σύγχρονα ελαστικά είναι πολύ στιβαρά και μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά. Τρυπήματα, ωστόσο, μπορεί να συμβούν και συμβαίνουν. Ένας ειδικός στα ελαστικά πρέπει να ελέγξει το ελαστικό σας μετά από ένα τρύπημα ώστε να ερευνήσει για κάθε είδους ζημιά που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το ελαστικό σας δεν είναι επισκευάσιμο. Διαδικασίες ασφάλειας, όταν έχετε τρύπημα εν κινήσει:
- Σκέπτεστε πάντοτε την ασφάλειά σας κι εκείνη των επιβατών σας, βγάλτε το όχημα από το δρόμο, σε ασφαλές μέρος
- Σβήστε την μηχανή
- Ανάψτε τα αλάρμ σας
- Φορέστε ένα κίτρινο γιλέκο έντονα ορατό
- Τοποθετήστε ένα προειδοποιητικό τρίγωνο στο πλάι του δρόμου, 100 μέτρα πίσω από τη μοτό
Η ασφάλειά σας έρχεται πρώτη - πάντοτε!
2. Όταν το βάθος σκαλίσματος των ελαστικών σας έχει ελαττωθεί, προς το νόμιμο όριο
Είναι καλή ιδέα να τσεκάρετε τα ελαστικά σας τακτικά για το βάθος σκαλίσματος. Πώς όμως ; Εδώ έχετε έναν απλό τρόπο για να ελέγξετε αν τα ελαστικά σας είναι στο όριο της φθοράς.
Ένα ανθρωπάκι της Michelin στον ώμο του ελαστικού Michelin δείχνει το σημείο όπου βρίσκονται οι δείκτες φθοράς σε κάθε ένα από τα βασικά αυλάκια του πέλματος. Αυτοί οι δείκτες είναι μικρά ανυψωμένα σημεία στο βυθό των κυριότερων αυλακιών του σχεδίου σκαλίσματος του πέλματος.
Εάν η επιφάνεια της γόμας του πέλματος είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτά τα ανυψωμένα σημεία, η φθορά του σκαλίσματος του ελαστικού είναι πολύ κοντά στο νόμιμο όριο του 1 mm ή ακόμη και κάτω από αυτό! Η Michelin συνιστά θερμά να φροντίζετε να αλλάζετε τα ελαστικά σας, πριν αγγίξουν αυτό το όριο. Διότι δεν παρέχουν πλέον επαρκή ασφάλεια, πρόσφυση ή επιδόσεις, ιδιαιτέρως σε βρεγμένο έδαφος και μπορεί να παραβαίνετε το νόμο.
Ακόμη και αν το εναπομένον βάθος σκαλίσματος είναι περισσότερο από 1 mm, θα πρέπει να προσαρμόσετε την ταχύτητά σας και το στυλ οδήγησής σας στις εξωτερικές συνθήκες, ιδιαιτέρως σε βρεγμένους δρόμους.
3. Εάν το ελαστικό σας δείχνει σημάδια γήρανσης
Τα ελαστικά δεν έχουν προκαθορισμένη διάρκεια ζωής. Δεν έχει σημασία πότε έχουν κατασκευαστεί τα ελαστικά. Τα ελαστικά γερνούν, ακόμη κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ή αν χρησιμοποιούνται ευκαιριακά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του ελαστικού, συμπεριλαμβανομένων και της θερμοκρασίας, της συντήρησης, των συνθηκών αποθήκευσης και χρήσης, του φορτίου, της ταχύτητας, της πίεσης, καθώς επίσης και του στυλ οδήγησης. Όλα αυτά έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στο μήκος της ενεργού ζωής που μπορείτε να προσδοκάτε από τα ελαστικά σας.
Δίνετε τακτικά προσοχή στα ελαστικά σας.
Για τους λόγους αυτούς, η Michelin συνιστά όλοι οι αναβάτες να δίνουν τακτικά προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση των ελαστικών τους για σαφή σημάδια γήρανσης ή κόπωσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σκασίματα στη γόμα της εξωτερικής πλευράς του πέλματος, του ώμου και της χαμηλής ζώνης, και επί πλέον παραμόρφωση, κλπ. Η υπερβολική γήρανση των ελαστικών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της πρόσφυσης.
Η Michelin επίσης συνιστά, όλα τα ελαστικά, συμπεριλαμβανομένης και της ρεζέρβας, να επιθεωρούνται τακτικά από έναν ειδικό στα ελαστικά. Αυτοί μπορούν να σας πουν εάν τα ελαστικά σας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ή όχι.
Πόσο παλιό είναι το πολύ παλιό ; Το τεστ της πενταετίας
Μετά από πέντε χρόνια, ή και περισσότερα, σε λειτουργία, τα ελαστικά σας πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς : τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Εάν παραστεί η ανάγκη, ακολουθήστε τις υποδείξεις του κατασκευαστή του οχήματος σχετικά με την αντικατάσταση του αρχικού εξοπλισμού σε ελαστικά. Ως προληπτικό μέτρο, εάν τα ελαστικά δεν έχουν αλλαχτεί 10 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους (δείτε πώς να διαβάζετε το πλευρό ενός ελαστικού), η Michelin συνιστά την αντικατάστασή τους με καινούργια ελαστικά. Ακόμη κι αν φαίνονται να είναι σε κατάσταση να χρησιμοποιηθούν, ακόμη κι αν δεν έχουν υπερβεί το νόμιμο όριο του δείκτη βάθους σκαλίσματος.
4. Εάν το ελαστικό σας έχει πάθει ζημιά
Το ελαστικό σας μπορεί να πάθει σοβαρή ζημιά εάν χτυπήσει σε στερεό αντικείμενο πάνω στο δρόμο, όπως κράσπεδο, λακούβα ή αιχμηρό αντικείμενο. Κάθε ορατό τρύπημα, κόψιμο ή παραμόρφωση, πρέπει να ελέγχεται σε βάθος από έναν επαγγελματία του ελαστικού.. Μόνον αυτοί μπορούν να σας πουν εάν το ελαστικό σας μπορεί να επισκευαστεί ή εάν πρέπει να αλλαχτεί. Να θυμάστε, ποτέ να μη χρησιμοποιείτε ελαστικά με ζημιά ή ελαστικά που έχουν κυλίσει με τη ζάντα χωρίς τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία, διαφορετικά θα μπορούσε να υπάρξει επίπτωση στην ασφάλειά σας. Η επιθεώρηση από έναν επαγγελματία είναι απολύτως αναγκαία επειδή η εσωτερική ζημιά δεν είναι ορατή όταν το ελαστικό είναι μονταρισμένο.
Το ελαστικό δεν μπορεί επ' ουδενί να επισκευαστεί στις ακόλουθες περιπτώσεις : 1. Τρυπήματα στο πλευρό 2. Συρματόσχοινο τακουνιού ορατό ή ξεπλεγμένο 3. Διαχωρισμός γόμας ή λινών 4. Πτυχές στη γόμα ή στα λινά 5. Ζημιά από υδρογονάνθρακες ή διαβρωτικές ύλες 6. Μουστάκια ή στίγματα στην εσωτερική γόμα, λόγω κύλισης σε υποπίεση.
5.Εάν εντοπίζετε ανώμαλη φθορά
Ανώμαλη ανομοιογενής φθορά—σε στάμπες, στο κέντρο, στις άκρες— συχνά δείχνει ένα μηχανικό πρόβλημα (δέσιμο της μοτό, αμορτισέρ που έχουν παλιώσει ή καταπονηθεί, μετάδοση …), πρόβλημα με τη ζυγοστάθμιση, ….Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι εσείς οδηγείτε με τη λάθος πίεση στα ελαστικά ή με τη μοτό υπερφορτωμένη.
Πρώτον, για να προλάβετε την ανομοιογενή φθορά, να κάνετε ζυγοστάθμιση στους τροχούς σας κάθε έξι μήνες. Αυτό επίσης, θα παρατείνει τη ζωή των ελαστικών σας και θα σας προσφέρει πιο μαλακή οδήγηση.
Εάν έχετε την αντίληψη της γρήγορης φθοράς σε συσχετισμό με τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει ή σε σύγκριση με άλλα ελαστικά μονταρισμένα σε πανομοιότυπη μοτό και με το ίδιο είδος οδήγησης.
Και στις δύο περιπτώσεις, επικοινωνήστε με τον ειδικό σας για τα ελαστικά.
6. Εάν δεν είναι κατάλληλα για το όχημά σας
Η επιλογή ενός ελαστικού πρέπει να είναι σύφωνη με το νόμο και με τον εξοπλισμό που συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματος.
Για καλύτερες συνολικές επιδόσεις, το ίδιο σκάλισμα ελαστικού θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στον εμπρός και στον πίσω τροχό.
Τα ελαστικά με διαφορετικό μοντέλο πέλματος, διαφορετική δομή και διαφορετικό βαθμό φθοράς είναι πιθανό να δημιουργήσουν πρόβλημα στο χειρισμό του οχήματος και στη σταθερότητά του.
Έτσι, εκτός εάν συνιστάται από τον κατασκευαστή του οχήματος, μην συνδυάζετε ελαστικά radial και μη radial πάνω στο ίδιο όχημα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρείτε τα κατάλληλα ελαστικά για το όχημά σας. Αν δεν είστε βέβαιοι ποια ελαστικά είναι κατάλληλα για το δίκυκλό σας, χρησιμοποιήστε τον επιλογέα μας για ελαστικά ή επικοινωνήστε με τον ειδικό σας για τα ελαστικά. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε το ελαστικό Michelin με τ' όνομά του. Αυτό θα βοηθήσει να προσδιοριστεί το καταλληλότερο ελαστικό Michelin για τη μοτό σας και θα συζητηθεί με τον ειδικό σας για τα ελαστικά.
7.Τι λέει ο νόμος;
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 24: Αυτή η Διάταξη διευκρινίζει ποιος τύπος ελαστικών πρέπει να μοντάρεται σε οχήματα διαφόρων κατηγοριών, και ποιοι όροι ή και εξαιρέσεις εφαρμόζονται. Στο βαθμό που αφορά τις Μοτό, αυτή η Διάταξη ορίζει απαγορεύεται η χρήση ξανασκαλισμένων ελαστικών σε μοτό που χρησιμοποιείται σε δημόσιο αυτοκινητόδρομο.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 25: Αυτή η Διάταξη πραγματεύεται σχετικά με τον δείκτη ταχύτητας και τον δείκτη φορτίου των ελαστικών. Η Διάταξη απαιτεί ότι τα ελαστικά που έχουν μονταριστεί σε ένα όχημα πρέπει όχι μόνο να είναι ικανά να φέρουν το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο για τον κάθε άξονα, αλλά να το κάνουν αυτό επίσης και με τη μέγιστη νόμιμη ταχύτητα του οχήματος. Καθορίζοντας “δείκτη ικανότητας φορτίου” και “κατηγορία ταχύτητας” ο Κανονισμός κάνει αναφορά στους Κανονισμούς UN ECE Regulations 30 και 54 και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/23/EEC.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 26: Πραγματεύεται τον συνδυασμό ελαστικών με διαφορετική δομή. Η διάταξη ορίζει τρεις τύπους δομής ελαστικών, κσυμβατικά και radial. Κανένα όχημα δεν εξοπλίζεται με ελαστικά διαφορετικής δομής στον ίδιο και τον αυτό άξονα. Για τα αυτοκίνητα, τις μοτό και τα βαν (ακόμη και με διπλό πίσω άξονα), οι ΝΟΜΙΜΟΙ δυνδυασμοί ελαστικών είναι αυτοί που ακολουθούν.
Front Rear
Diagonal ply (Crossply) Diagonal ply (Crossply)l
Bias belted Bias belted
Radial Radial
Diagonal ply (Crossply) Bias belted
Bias belted Radial
Diagonal ply (Crossply) Radial
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 27: Πραγματεύεται σχετικά με την κατάσταση και την συντήρηση των ελαστικών. Ορίζει πότε ένα ελαστικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στον δρόμο λόγω, για παράδειγμα : - εάν δεν είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζεται το όχημα, ή προκύπτει σχετικά με την κατάσταση ή την συντήρησή του, με ακατάλληλη πίεση, κοψίματα, φουσκώματα ή ζημιές. Αυτός ο Κανονισμός επίσης ορίζει ότι τα αυλάκια του σχεδίου πέλματος του κάθε ελαστικού που είναι μονταρισμένο σε μοτό, πρέπει να είναι βάθους τουλάχιστον 1mm κατά μήκος μιας ζώνης που να περιλαμβάνει τα κεντρικά τρία τέταρτα του πλάτους του πέλματος, περιμετρικά, σε όλη την περιφέρεια του ελαστικού.
Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, δείτε κάτω από την επικεφαλίδα "Tyre selector" (Επιλογέας ελαστικών) τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρονται από τη MICHELIN για κάθε μοντέλο οχήματος.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου