10.10.19

Δοκιμή Καθαρισμού Κινητήρα: Motul Engine Clean


Ο καθαρισμός κινητήρα δεν είναι διαδεδομένη πρακτική στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία αγοράς των αντίστοιχων προϊόντων καθαρισμού στην χώρα μας. Μία από τις αιτίες είναι η ελλιπής ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, που όταν συνδυάζεται με την άγνοια γύρω από την καθ’ αυτή αναγκαιότητα του καθαρισμού αλλά και την παραπληροφόρηση που επίσης βλέπουμε να υπάρχει, μας αφήνει να κατανοήσουμε τους λόγους που η πλειοψηφία δεν καθαρίζει συχνά τους κινητήρες από κατάλοιπα της καύσης.

Οι συνθήκες εφαρμογής ήταν ιδανικές για να δυσκολέψουμε το προιόν: Είχαμε στην διάθεσή μας μία Yamaha R1 του 2003 με αποκλειστικό ρόλο χρήσης τα track days, κι εμφανώς να έχουν παραμεληθεί τα διαστήματα συντήρησής της. Το οξύμωρο βέβαια ήταν πως μόλις 500 χιλιόμετρα πριν, είχαν αλλαχθεί τα λάδια. Οποιαδήποτε διαφορά μετά τον καθαρισμό, θα αποκτούσε λοιπόν πολλαπλάσια αξία.

Αφαιρέσαμε το καπάκι κεφαλής, μετρώντας συμπίεση, κι εξετάζοντας παράλληλα την όψη στους εκκεντροφόρους. Οι επικαθήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν αρκετές και χρειάζονται τρίψιμο για να αφαιρεθούν. Κλείνουμε τον κινητήρα, τον ζεσταίνουμε, κι αδειάζουμε στα λάδια ένα δοχείο 200ml Engine Clean της MOTUL, χωρίς να αφαιρέσουμε λάδι πιο πριν, καθώς δεν ήταν απαραίτητο.

Βάζουμε μπροστά την R1 και την αφήνουμε περίπου 20 λεπτά στο ρελαντί, στη διάρκεια των οποίων δεν ανέπτυξε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία. Αδειάζουμε τα λάδια και ξανά ανοίγουμε τον κινητήρα. Οι επικαθήσεις στους εκκεντροφόρους είναι φανερά λιγότερες, αλλά το σημαντικό δεν είναι στην όψη τους, το σημαντικό είναι πως πλέον αφαιρούνται με ένα απλό πέρασμα του δαχτύλου χωρίς τρίψιμο, χωρίς πίεση!

Η όψη στο «ματάκι» της στάθμης του λαδιού είναι σημαντικά καλύτερη και την διαφορά έρχεται να επιβεβαιώσει η μέτρηση της συμπίεσης που έχει ανέβει κατά ενάμισι κιλοπασκάλ. Το μανόμετρο τοποθετήθηκε στον ίδιο κύλινδρο και δείχνει την διαφορά του πριν και του μετά, στο πολύπαθό αυτό μοτέρ της συγκεκριμένης Yamaha R1.

Συνήθως η διαφορά στην συμπίεση από τον καθαρισμό κινητήρα, δεν είναι σε μέγεθος που ο μέσος αναβάτης αντιλαμβάνεται απευθείας με το χέρι του, όμως τέτοια νούμερα μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτά από τον δεξί καρπό, πριν χρειαστείς επαλήθευση από δυναμόμετρο.

Υπάρχει μία παραπληροφόρηση, τοπικά εδώ στην Ελλάδα, για την λειτουργία των προϊόντων καθαρισμού κινητήρα. Ιδιαίτερα από την στιγμή που μετά από τον καθαρισμό σε παλιές και κακοσυντηρημένες μοτοσυκλέτες, υπάρχουν ορισμένοι που δηλώνουν να έχουν εντοπίσει τα πρώτα σημάδια διαρροής από φλάτζες κατηγορώντας το καθαριστικό. Ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην πράξη.

Κανένα από τα συστατικά του καθαριστικού δεν είναι διαβρωτικό και για αυτό όχι μόνο δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη υποχρεωτική σε αυτές τις περιπτώσεις σήμανση, αλλά συνίσταται η χρήση του και σε κάθε αλλαγή λαδιών, αν αυτό είναι οικονομικά εφικτό. Αυτό που συμβαίνει μερικές φορές σε συνεργεία, είναι ασυντήρητες μοτοσυκλέτες που με τον καιρό οι επικαθίσεις έχουν σφραγίσει τις διαρροές τους, να ανακαλύπτουν πως επιτέλους θα πρέπει να γίνει μία γενική συντήρηση.

Για εμάς η διαδικασία επαλήθευσης της αποτελεσματικότητας του καθαρισμού κινητήρα, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Μετρήσαμε την συμπίεση πριν και μετά, είδαμε τα κατάλοιπα της καύσης να φεύγουν και τις επικαθήσεις να αφαιρούνται χωρίς τρίψιμο και πίεση, σε σημείο που θα εξαφανίζονταν πλήρως μετά από άλλη μία αλλαγή λαδιών με καθαρισμό και διαπιστώσαμε έτσι έμπρακτα την διαφορά από την χρήση του MOTUL Engine Clean.

Στην Κεντρική Ευρώπη έχουμε εικόνα από το MOTUL Engine Clean να χρησιμοποιείται και στα diesel αυτοκίνητα, όπου η ποιότητα του καυσίμου δημιουργεί πολλά προβλήματα και ο καθαρισμός των κινητήρων από τα κατάλοιπα της καύσης, μια πιο συνηθισμένη διαδικασία. Γενικότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο καθαρισμός κινητήρα είναι μία πιο συνηθισμένη διαδικασία, και με την βοήθεια του συνεργείου R-Evolution και της MOTUL, μπορέσαμε έμπρακτα να δείξουμε πως δεν συμβαίνει τυχαία.



Motul Engine Clean

Ειδικό καθαριστικό για 4-χρονους κινητήρες μοτοσυκλετών με ή χωρίς υγρό συμπλέκτη. Διαλύει αποτελεσματικά επικαθήσεις άνθρακα και κατάλοιπα καύσης. Εξουδετερώνει τα υποπροϊόντα καύσης που επιβαρύνουν την λειτουργία και επιταχύνουν την φθορά του κινητήρα. Τα διαλυμένα κατάλοιπα απομακρύνονται από τον κινητήρα κατά την διαδικασία αλλαγής λιπαντικών. Καθαρίζει τον κινητήρα και επαναφέρει τα αρχικά επίπεδα συμπίεσης των κυλίνδρων. Καθαρός κινητήρας σημαίνει αύξηση ιπποδύναμης, μείωση κατανάλωσης καυσίμου και λιπαντικού, ομαλότερη λειτουργία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μειώνει την ρύπανση των καυσαερίων, μειώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και προστατεύει τον καταλυτικό μετατροπέα.

Εφαρμογή:

1) Προσθέστε το προϊόν στο σύστημα λίπανσης πριν την αλλαγή λαδιών, σε θερμοκρασία λειτουργίας.
2) Λειτουργήστε τον κινητήρα για περίπου 15 λεπτά στο ρελαντί, χωρίς να ανεβάσετε καθόλου στροφές.
3) Κατόπιν σβήστε τον κινητήρα και αντικαταστήστε τα λιπαντικά και το φίλτρο λαδιού με καινούργια. Για ιδανικά αποτελέσματα επαναλάβατε σε κάθε αλλαγή λιπαντικού.

Δοσολογία:

Ένα δοχείο 200ml είναι επαρκές για ποσότητα λιπαντικού κινητήρα έως 4 λίτρα. Προσθέστε (ή αφαιρέστε) 60ml για κάθε λίτρο λιπαντικού. Το προϊόν συλλέγεται μαζί με τα χρησιμοποιημένα λάδια, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Πηγή: motomag.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...