2.7.21

Αλλαγή Μπουζί Μοτοσυκλέτας: Tips Και Συμβουλές

 




Mπορεί η αλλαγή των μπουζί να θεωρείται μία από τις πιο απλές εργασίες στο συνεργείο, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Πρόκειται για μία εργασία με πολλές απαιτήσεις. Όταν κατά την αντικατάσταση των μπουζί χρησιμοποιεί κανείς ένα απλό μπουζόκλειδο, υπάρχει κίν- δυνος, κατά το λύσιμο, να ασκη- θούν δυνάμεις κάμψης ή περι- στροφής στο μπουζί. Στους συγ- χρόνους κινητήρες, οι οποίοι συ- νήθως είναι εξοπλισμένοι με αλουμινένιες κυλινδροκεφαλές, το αλουμίνιο διαστέλλεται κατά τη θέρμανση περισσότερο από το μπουζί, με αποτέλεσμα το μπουζί να «φρακάρει». 

Γι’ αυτό, θα πρέ- πει εξαρχής μία αντικατάσταση μπουζί να διενεργείται μόνο με τελείως κρύο κινητήρα. Τα καινούργια μπουζί θα πρέπει να αντιστοιχούν επακριβώς στον ίδιο τύπο μπουζί που θα αντικατα- στήσουν και θα πρέπει, όσο αυτό είναι εφικτό, να προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή. Εφόσον δεν προέρχονται από τον ίδιο κα- τασκευαστή, τότε θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα έχουν τουλά- χιστον το ίδιο μήκος σπειρώμα- τος, την ίδια προεξοχή, την ίδια θερμική αγωγιμότητα, καθώς και την ίδια κατανομή (με κωνική έδρα ή ροδέλα). 






Κατά την τοποθέτηση ενός και- νούργιου μπουζί πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε το μπουζί κατά το βίδωμα να μην πε- ριστρέφει περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Η υπερβολική σύσφιξη μπορεί να προκαλέσει τη θραύση του μπουζί. Το καλύτερο θα ήταν η χρήση ενός ροπόκλειδου (οι σωστές ρυθμίσεις αναφέρονται πάνω στη συσκευασία του και- νούργιου μπουζί). Τα μπουζί θα πρέπει να αντικαθί- στανται ως συνολικό σετ, όταν επιτύχουν την προδιαγεγραμμένη διάρκεια χρήσης τους. Όσον αφο- ρά μπουζί των οποίων η εμφάνι- σή τους «φαινομενικά είναι ακόμη καλή», θα πρέπει επίσης να αντικαθίστανται, γιατί κατά κανόνα δεν θα λειτουργήσουν απρόσκο- πτα για άλλο ένα διάστημα συντή- ρησης. 

Ως στάνταρ διάστημα συντήρησης (Service) έχει καθοριστεί μεταξύ του κατασκευαστή οχήματος και των κατασκευαστών μπουζί το μέγιστο διάστημα (χρόνος), για το οποίο τα μπουζί λειτουργούν αξιόπιστα υπό όλες τις συνθήκες λειτουργίας και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ο κινητήρας να μην παρουσιάζει διαταραχές λειτουρ- γίας που επηρεάζουν τη λειτουρ- γία του μπουζί. 

Όταν γίνει υπέρβαση του στάνταρ διαστήματος συντήρησης από τον ιδιοκτήτη του οχήματος, ένα, από τον κατασκευαστή συνυπολογι- σμένο όριο ασφαλείας, δια- σφαλίζει ότι τα μπουζί δεν θα δια- κόψουν τη λειτουργία τους ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...